Gøgen Gunnar

Gøgen Gunnar er Fugle For Alles maskot, og han er tilmed en ret sej en af slagsen. Han kan nemlig sige mange sjove lyde, og hvert år flyver han hele vejen til Afrika og tilbage til Danmark igen. Det er en lang tur!

Herunder kan du læse mere om, hvad gøgen er for en fugl. Nederst på siden kan du blive klogere på andre af Gunnars fuglevenner.

Gøgen uden rede

Gøgen er faktisk lidt af en bølle. Den lægger nemlig sit æg i andre fugles reder. Når gøgen har lagt sit æg i en anden fugls rede, passer denne på ægget, som var det dets eget. Når gøgeægget klækker, starter gøgeungen med at skubbe de andre æg ud af reden! På den måde får gøgeungen al pladsen og al den mad, den har brug for, for at voksne sig stor og stærk.

Når gøgeungen er blevet for stor til at være i reden, hopper den ud på en gren, hvor den bliver fodret af dens ufrivillige adoptivforældre. Efter nogle dage er gøgen klar til at klare sig selv, hvorefter den begynder dens lange rejse til Afrika.

Her er gøgeungen lige hoppet ud af reden, hvor den bliver fodret af en rørsanger, som den tror er dens forælder. Prøv en gang at forestille dig hvis du havde været over tre gange så stor som dine forældre, da du var en baby! Foto: Karin Knudsen.

Når den danske sommer er ved at slutte, flyver gøgene mod syd, hvor det er varmere, og hvor der er flere insekter, de kan spise. Gøgen lever nemlig af insekter og smådyr, som der ikke er mange af i Danmark om vinteren.

På sin vej mod Afrika skal gøgen krydse høje bjerge, et kæmpe hav og en gigantisk ørken, hvor der hverken er vand eller mad. Derfor holder gøgen pauser undervejs, hvor den spiser sig fed, så den har kræfter til at klare de store forhindringer.

Når gøgen har krydset den gigantiske ørken kaldet Sahara-ørkenen, bliver landskabet igen grønt og frodigt med masser af smådyr, den kan spise. Derfor bliver gøgen i Afrika igennem hele vinteren, mens det er koldt i Europa.

Når det om foråret igen begynder at blive varmt i Europa, kan gøgen mærke, at det er tid til at flyve nordpå igen. Endnu en gang må den krydse Sahara-ørkenen og Middelhavet, før den når frem til Europa. Derefter er der en lang tur op gennem Europa, før den igen er tilbage i Danmark, hvor vi atter kan høre gøgens "kuk-kuk" i maj måned.

Foto: Jette Bjerregaard Kristensen

Fem hurtige om Gøgen:

  • Vingefang: 55-65 cm.
  • Længde: 33 cm.
  • Vægt: 105 - 130 gram
  • Antal æg i andres reder: Op til 25 med én i hver rede!
  • Alder: Op til 14 år

Aktivitet: Rundtosseleg

Hvordan finder Gunnar vej til Afrika uden kort eller GPS? Leg rundtosseleg og se om du kender verdenshjørnerne lige så godt som Gunnar

Gunnars Venner