Tip en 13’er

Som ny fuglekigger kan det godt være svært at artsbestemme de fugle, man ser på sine fugleture. Ofte ser man kun fuglene flygtigt, og det kan derfor være svært at slå dem op i fuglebøgerne.

Hvis man kan se fuglenes farver og størrelser, er der imidlertid hjælp at hente i DOF’s Fuglebog, som man kan hente gratis til både telefon og iPad i App Store og i Google Play.

Gæt hvilke fugle I ser med DOF’s gratis Fugle-App. App’en har en funktion, der fungerer som en bestemmelsesnøgle. Man angiver bl.a. størrelse, adfærd, farve på fuglen, der ses, hvorefter App’en kommer med forslag til, hvilken art man har set. Det kan i mange tilfælde være en fordel i forhold til en fuglebog, hvor man skal bladre mange sider igennem, hvis ikke man har helt styr på, hvilken artsgruppe man er ude i.

Print arket forneden, og tag det med jer ud. Når I har set en fugl i jeres kikkert, brug da bestemmelsesnøglen i App’en med børnene og se, hvad I når frem til. Når børnene har lært at bruge den på egen hånd, kan de selv notere arten i arket. Sammenlign til sidst, om børnene er kommet frem til de rigtige svar.

Det er også en aktivitet, man let kan lave ved foderbrættet i haven eller som træning, hvor man blot anvender billeder af forskellige fugle fra Internettet, hvor børnene skal gætte alle fuglene, inden de får det korrekte svar. Hvis flere børn gør det samtidigt, er der også et konkurrence-element i aktiviteten, som mange vil gå op i. Hvis 13 arter synes af for meget eller for lidt, kan man justere antallet, som man vil, da antallet af arter ikke er det vigtigste.

Tip: Når man har set en bestemt fugleart, kan man “krydse” arten af i App’en og på den måde have sin egen liste over hvilke fuglearter, man har set, og hvilke man endnu mangler at se.