Lille verden

Bring landskabet med hjem i 3D til stuen i denne lille kreative aktivitet, som foregår både ude og inde. Turen ud kan med fordel gøres på en smuk solskinsdag, mens indendørsaktiviteten kan gøres på en regnvejrsdag eller en mørk eftermiddag/aften.

Forberedelse: I skal bruge en tom skotøjsæske eller en anden mindre papkasse til hvert barn. Desuden er det en god idé at have papir, saks, farveblyanter, tape og små lyskæder. Til turen ud skal I have en kurv, mulepose eller lignende til at samle naturens materialer med hjem i samt evt. en lille grensaks.

På turen: Tag på tur og find en bakketop med godt udsyn over landskabet. Spørg børnene om, hvad de kan se. Hvordan er vegetationen? Træer, buske, græs, rørskov, lynghede? Hvordan er landskabet? Er det fladt eller bakket? Er der søer, hav? Ser I nogle fugle eller andre dyr fra bakketoppen? Er der ting lavet af mennesker? Bygninger, veje?

Fortæl børnene, at de senere skal lave deres egen udgave af landskabet, de ser – deres egen Lille Verden. Tag derefter billeder af landskabet fra hvor I står med jeres mobiltelefon. Det kan være en hjælp, når I kommer hjem og skal huske, hvordan der så ud.

I skal nu samle materialerne ind, som I skal lave jeres Lille Verden af derhjemme. Find f.eks. kviste, græs, blade, blomster, mos, lav, småsten, muslinger, og hvad der ellers måtte være. Som bund i skotøjsæskerne er det bedst at tage et godt lag sand med hjem, da det ikke sviner og er let at sætte ting i, så de står op. Alternativt kan det også være jord eller mos.

Derhjemme: Hvert barn får en skotøjsæske. Læg de indsamlede materialer frem på gulvet, evt. på et lagen. Hæld sand i bunden af æsken. Spørg børnene om, hvad de kan huske fra turen, og hvordan landskabet så ud. Vis dem evt. billederne, I tog på turen. Herefter er det bare at gå i gang med at fylde i med de øvrige materialer, I samlede ind. Hvis de vil have f.eks. dyr, søer veje i, kan de klippes ud og tegnes på papir for symbolisere dette. Hvis I har små lyskæder liggende, kan de også placeres langs med kanten på indersiden af æsken. Det ser flot ud, når den Lille Verden lyses op, når der er mørkt.

Lad til sidst børnene præsentere deres Lille Verden og fortælle om, hvad de har valgt at have med. I nogle tilfælde vil landskabet måske ikke have så meget at gøre med det landskab, I så fra bakketoppen, men det gør ikke noget. Det er bare god fantasi! Tag et billede af den Lille Verden, så børnene kan vise det til andre, hvis de har lyst. Den Lille Verden kan gemmes, hvis de vil, eller der kan arbejdes videre på den en anden dag.