10. jan, 2022 | Efterår, Februar, Forår, Juni, Maj, Oktober, Sommer

Giv fuglene navne

Skrigefugl? Fiskeand? Svæveørn? Rødøjet Ugle? Spadestork?

Kær fugl har mange navne, og de har ændret sig op gennem tiden. Stenpikker hed førhen Digesmutte, Jernspurv hed Brunelle og Pibeand hed Brunnakke. Fuglene er ofte opkaldt efter deres farver, form, adfærd eller stemme. Prøv selv at give fuglene navne og træn på den måde, hvad der kendetegner de forskellige fuglearter.

Turen ud kan foregå næsten hvor som helst og når som helst, for der er fugle overalt hele året. Aktiviteten kan også foregå hjemme ved foderbrættet, hvor fuglene let kan ses tæt på.

  • Find en fugl, I kan se godt og studere. Giv nu fuglen et navn, I synes passer til dens farve.
  • Find en ny fugl, og giv den navn efter dens form (f.eks. efter dens næbform, kropsform, vingeform, haleform, fødder, ben, størrelse)
  • Find dernæst en fugl, som I kan navngive efter dens adfærd (f.eks. efter måden den spiser, flyver eller bevæger sig på). Det kan også være et navn efter det miljø, I ser den i (have, strand, skov osv.).
  • Til sidst skal I finde en fugl, der synger eller kalder. Find et navn, der passer til fuglens stemme.

Sammenlign derefter med fuglenes rigtige navne. Find frem til fuglenes navne i en fuglebog eller ved hjælp af DOFs gratis FugleApp, hvis I ikke allerede kender arten. Ligner jeres navne de navne, som står i bogen? Eller står der noget om arten, som også kunne passe til jeres egne fuglenavne? Hvilket navn, synes I, er bedst? Hvorfor tror I, at fuglen har fået det navn, den har? Det er ikke alle fuglenavne, der er lige logiske.

 

Sandløber har fået navn efter den måde, hvorpå den bevæger sig på stranden
(Foto: Skagen Fuglestation)

Knortegås har fået navn efter dens stemme – et gryntende “Knort knort“.
(Foto: Skagen Fuglestation)

Gul Vipstjert har fået navn efter både dens farve og dens vippen med halen.
(Foto: Skagen Fuglestation)