11. jan, 2022 | April, Forår, Juni, Maj, Sommer

Bliv en præstekrave

Stor præstekrave er rigtig godt camoufleret på stranden med sin sandfarvede ryg. Men også dens rede og æg går i ét med omgivelserne. Reden består af en lille fordybning i sandet, og æggene ligner sten. Hvis der er fare på færde, prøver præstekrave-forældrene at aflede rovdyrets opmærksomhed væk fra rede og unger ved at spille syg, flakse med vingerne samt kalde højlydt.

Byg din egen præstekrave-rede. Se på billedet af reden hos en stor præstekrave. Den lægger altid fire æg. Byg jeres egen camouflerede præstekrave-rede på stranden eller hjemme i sandkassen. Som æg kan bruges sten, men ellers kan I for eksempel købe små påskeæg eller vagtelæg, som I kan bruge – husk blot at tage dem med jer hjem igen. Tag et billede af jeres præstekrave-rede. Hvor godt ligner den reden på billedet?

Leg hund efter præstekrave på stranden. Vælg én, som skal være hund, og to der er præstekrave-forældre. Hunden skal lukke øjnene, mens præstekraverne bygger rede og lægger æg. Når dette er gjort, går forældrene væk fra reden, og hunden kan åbne øjnene. Hunden skal nu prøve at snuse sig frem til reden, mens præstekraveforældrene prøver at aflede hundens opmærksomhed ved at flakse med armene (vingerne) og sige lyde. De skal dog stadig passe på ikke at blive fanget selv. Fanger hunden en præstekrave, får den 2 point pr. fugl. Finder den reden, får den 5 point (og legen slutter). Hvis hunden ikke finder reden inden for 15 minutter, får præstekraverne 4 point (og legen slutter). Hvem får flest point og vinder?

For ikke at gøre opgaven for svær for den som er hund, er det en god idé at lade personen se, hvordan “æggene” ser ud, inden legen starter. Hvis det er sten, I bruger, så vælg nogle, der har iøjnefaldende farver og former, og placer reden et sted, hvor der ikke er alt for mange andre sten. I kan som hjælp også tage et billede af reden, I har bygget, og vise til hunden, inden legen starter.

Husk at hunde skal være i snor på stranden fra 1. april til 30. september, og vær på den måde med til at hjælpe med ikke at forstyrre præstekraverne og de andre sårbare fugle på stranden mere end nødvendigt. Pas i øvrigt på ikke at træde på en rede – de er jo svære at se! Hvis I ser en præstekrave larme og spille syg, er det et tegn på, at I er kommet for tæt på.