Andemad og muslingekunst

Muslingedug
Muslinger er rigtig andemad. F.eks. er ederfuglene helt vilde med blåmuslinger. I denne aktivitet skal I på jagt efter forskellige muslinger og bruge dem til at lave noget flot kunst derhjemme. I stedet for at se opad, som vi normalt gør, når der skal ses på fugle, gælder det om at vende blikket nedad for at finde det, som ænderne lever af. Det starter med en tur til stranden!
Forberedelse og materialer: Tag en mulepose eller kasse med på stranden, som børnene kan lægge muslingerne i. Derhjemme kan I vælge mellem en hel del forskellig kunst med de muslinger, I samlede ind:
Muslingelys: Et glas, fyrfadslys og lim (det bedste er en limpistol)
Muslingeramme: En ramme med bred kant og lim
Muslingekæde: En kort lyskæde og lim
Muslingesmykke: Tynd snor
Muslingedug: Et hvidt lagen

Muslingeramme

Muslingesmykke

Lyskæde

Muslingelys
På stranden: Lad børnene finde mange forskellige muslinger – store, små og i forskellige farver, men de skal helst være hele (eller halve). Prioriter de lidt større muslinger. Til muslingelys er det godt at få samlet mange knivmuslinger. Til muslingekæden fungerer hjertemuslinger godt, og i forhold til muslingesmykket vil det passe rigtig godt, hvis I fandt en musling med hul i, lavet af en boresnegl.
Derhjemme: Skyl først muslingerne i vasken og læg dem på noget avispapir / køkkenrulle. Derefter er I klar til at gå i gang!
Muslingedug: Fold et lagen ud på gulvet. Lad nu børnene sortere skallerne i grupper. Det kan gøres efter art, men det kan lige så vel sorteres efter form eller farve. Når børnene har grupperet muslingerne, så spørg dem om, hvilke forskelle og ligheder grupperne har, og hvorfor de har valgt at gruppere dem, som de har. Kan de grupperes på andre måder? Hvis det er lidt større børn, kan I sammen prøve at artsbestemme muslingerne i de grupper, I er nået frem til. Der findes både bøger, plakater og internetsider, der kan hjælpe med artsbestemmelsen. Til sidst kan I tage et billede af muslingedugen.
Muslingelys: Lim knivmuslingerne vertikalt på ydersiden af glasset en efter en. Enderne på knivmuslingerne er bøjet fra naturens side, og det ser bedst ud hvis de peger i samme retning, når I limer dem rundt om glasset. Læg et fyrfadslys i glasset, når det er blevet mørkt.
Muslingeramme: Lim muslingerne på kanten af rammen. Som billede til rammen kan I f.eks. vælge et billede fra jeres tur på stranden eller måske et billede af en ederfugl, som elsker muslinger.
Muslingekæde: Måske du har en lille lyskæde tilovers fra julen, du ellers ikke havde brug for før næste jul? Den kan nu komme til sin ret igen. Tag f.eks. hjertemuslinger og læg de enkelte lyspærer ind mellem to skaller. Det letteste er at bruge de skaller, der stadig hænger sammen, men ellers kan de også limes sammen.
Muslingesmykke: Vælg en musling med hul i. Hullet er sandsynligvis lavet af en boresnegl, som myrdede og åd den musling, som levede i den skal, I nu sidder med. Tag en tynd snor igennem hullet, og bind den som en halskæde.
Børnene og Naturvejlederen er taget på stranden, inden de hjemme laver muslingekunst!

Den gamle musling!
Vidste du, at Molboøsters (Arctica islandica) kan blive helt op til 500 år gamle? Så der er en god chance for, at nogle af de muslinger, I finder, er ældre end jer – endda til sammen! Måske du er heldig at finde en Molboøsters på stranden?
Kan I komme på andet muslingekunst, man kan lave? I så fald hører vi gerne herom, så det kan komme ind på hjemmesiden her.