Most Wanted – Januar


Årstider: Vinter
Måneder: Januar

Fuglekiggere har ofte nogle særlige arter de rigtig gerne vil se når de skal på tur. En sådan art kalder de en “target art”. Vi efterlyser derfor hver måned en Most Wanted art som I selv kan prøve finde derude i naturen. Vi vil hjælpe jer ved at beskrive artens størrelse, udseende og levested, med en plakat som I kan printe og tage med jer ud.

Print plakaten og prøv om I sammen med børnene kan finde januar måneds ”Most Wanted” fugleart! Månedens fugl denne gang har vi valgt skal være Sjaggeren. Denne store drosselfugl er der ikke mange af om sommeren, men nu her i vinter er der kommet mange flokke af sjaggere til Danmark nord fra. Flokkene kan særligt ses i det åbne land i jagt efter bær. Arten kendes i flugten bl.a. på den lysegrå overgump og hoved i kontrast til den brune ryg. Undervingen er hvid og på brystet er den gullig med sorte striber. Man kan ofte høre dem kalde ”sjak-sjak-sjak”, hvilket også har givet den sit danske navn. Hør hvordan det lyder på dette link til xeno-canto.org, optaget af Lars Morgensen i Midtjylland. På optagelsen er der også et enkelt skarpt kald fra vindrossel.

Sjaggerne kan til tider også findes i haverne, hvor de godt kan lide æbler. Måske I er heldige at få månedens fugl hjem i haven, hvis I lægger æbler ud.