Hør nattergalen syngeNattergalen er kendt for sin smukke og eksotiske sang, men mange ved ikke, at nattergalens dragt faktisk er grå og ret kedelig. Tag ud og hør nattergalens meget vilde og helt specielle sang. Husk kikkert og / eller teleskop.

Nattergalen er en såkaldt smådrossel ligesom rødhalsen. Når den besøger Danmark, sidder den det meste af tiden inde i tætte buskadser, hvorfra den synger. Derfor hører man nattergalen langt oftere, end man ser den. Skulle man alligevel få et glimt af en nattergal, så ser man en brun overside og grå underside.

Foto: Klaus Dickmann
Foto: Erik Biering
Foto: Steen E. Jensen

Nattergalens sang varierer meget, og den består blandt andet af høje klare toner, metalliske “tjåk tjåk tjåk” og klaprende lyde. Lydene gentages ofte, hvorfor nogle forveksler sangen med sangdrossel og omvendt.


Vingefang: 24-26,5 cm
Længde: 16 cm
Vægt: 22-32 g
Kuldstørrelse: 4-6 æg


Nattergalen er kun på kort visit i Danmark, når den er her for at yngle. Den er mest almindelig i det østlige Danmark, mens den er fåtallig i det vestlige Jylland. Fra maj og ind i juni høres dens sang, og så ses den næsten ikke mere i løbet af året. Vinteren tilbringer den nemlig i Afrika, for her kan den fortsat finde sin yndlingsføde: insekter og edderkopper.